COKOLADNE LEDENE KOCKE


Jako dobar recept, kolač prelijepo izgleda.

Sastojci
1 jaje
4 zumanjka
7 kas. secera
7 kas. brasna
1 dl. mlijeka
1 dl. ulja
3 kas. gorkog kakaa
1 prasak za pecivo

Krema
· 1 l. mlijeka
· 8 kas. punih brasna
· 5 kas. secera
· 4 bjelanjka
· 7 kas. secera (za bjelanjke)
· sok ili aroma limuna (narance, rum, vanilja) po izboru

Preliv za biskvit
· 3 dl. mlijeka


· ili 2,5 dl. vode
· 5 kas. secera

Glazura
· 100 g. cokolade za kuhanje
· 4 kas. ulja

Priprema
Jaje i zumanjke pjenasto izraditi sa secerom. Dodati mlijeko, ulje, brasno, kakaao i pecivo. Sve dobro izmiksati pa pritresti u lim srednje velicine i da bude dubok jako bitno :) jer ima kreme. Peci u zagrijanoj pecnici na 180 stupnjeva, probati cackalicom je li peceno, ako cackalica izade suha, peceno je
Mlijeko ili vodu skuhati sa secerom kratko oko minut, dva da se secer istopi. Ostaviti na stranu.
Od litre mlijeka odvojiti pola, pola. Jednu polovicu staviti sa secerom na vatru da se dobrooo ugrije skoro pa provrije. U drugu polovicu mlijeka dodati brasno dobro promjesati pjenjacom, da nema grudica. Ako treba procjediti kroz cijediklju, sto je sigurno, sigurno je :) Dodati u kipuce mlijeko i skuhati, kada se pojave baloncici gotovo je. Pritresti kremu u dublju zdijelu pa prekriti prozirnom folijom po kremi. Vruca krema JOS bude kada se sastave bjelanjci s njom, ne ceka se da se krem


ohladi. Drzi se pokriveno folijom samo dok izmiksamo bjelanjke.
U meduvremenu biskvit je se ispeko, malo ga ostaviti da se ohladi. Pa zaliti polu ohladenim prelivom.
Bjelanjke istuci u cvrsti saum. Secer ne dodavati sve odjednom, nego pomalo. Kada se zasjaji gotovo je.
Sada kremu i bjelanjke skupa sjediniti. Dodati sok ili aromu. Pjenjacom mjesati lagano, tako da ostane fino pjenasto. A mozete ako hocete promjesati i mikserom ali na lagano.
Kremu preliti po biskvitu. Dobro poravnati. Ostaviti malo da se ohladi.
Cokoladu istopiti na pari s uljem. Pa premazati preko kreme. Ili samo isarati, kako volite. Dobrooooooooo ohladitiiiiiiiiiiiiii. Najbolje preko noci, a moze i oko 5 sati u frizederu.
Pa uzivati, sta drugo :) Dobar tek ;)
coolinarika.com

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE:

  • Kolač sa trešnjama i grizom.Volim ovako jednostavne kolače u koje ne ide brdo sastojaka, u ovom je kolaču samo par jednostavnih sastojaka koje imamo svi u kuhinji i naravno trešn… Saznaj više
  • Kolač od trešanja.Obožavan takve jednostavne brze i fine kolače...začas nastane a još brže nestane.Kako nam je sezona trešanja napokon stigla podijelit ću sa vama jedan… Saznaj više
  • Bakin voćni kolač.Prejednostavan biskvit s voćem…Jednostavan i izdasan za sve prilike. Super je!SastojciBiskvit3 jaja1 jogurt1 čaša od jogurta šećerapola čaše od jogurt… Saznaj više
  • Voćna letnja pita.Leti pravimo kolače koji se brzo pripremaju... i brzo pojedu... Ovo je pravi letnji, osvežavajući kolač, raskošnih boja i mirisa.Sastojciza biskvit:2 … Saznaj više
  • Kolač od piškota i trešanja.Nemojte nikako propustiti kolač gotov u 10-tak minuta.....Bez pečenja, kuhanja....odlična kremasta slastica za osvježenje ....Sastojcioko 50 dag treša… Saznaj više
  • Pita od trešanja sa kremom od vanilije.Kolač je pravi užitak!SastojciTijesto:2 žličice pecivnog praška100g svježeg sira50g šećeramalo soli(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); … Saznaj više
  • Dvostruki užitak s trešnjama.Voćno...lagano...sezonsko...osvježavajuće..SastojciZA VODENO BISKVITNO TIJESTO:4 jaja200g. šećera1 vanilin šećer6 žlica tople vode150g. finog glatkog … Saznaj više
  • Osvježavajuće baron štangle.OSVJEŽAVAJUĆE ŠTANGLICE BEZ IMALO TRUDA.Sastojci:1 pakovanje keks koraFil I600 g malina200 ml vode6 kašika šećera2 pudinga od maline1 kesica želatinaF… Saznaj više
  • Pita od trešanja.Volim pite....brzo se naprave, uvijek su mekane, mirisne i sočne....Sastojci55dkg mekog brašna20dkg krem sira10dkg šećera2 žumanjca1 dcl ulja100ml kis… Saznaj više
  • Mekana i socna pita od jabuka.Stari recept za SLASNU PITU koja se topi u ustima.Sastojci5 jaja1.5 solja secerapola solje mleka1 solja ulja2 solje brasnakesica praska za pecivaNadev… Saznaj više