COKO-LIMUN SNITE. MMMM FANTAZIJA.


Praznik za oci a i za nepce.
Kako li se slazu limun i cokolada ? Rezultat je jedan jako ukusan kolac.

Sastojci
biskvit
· 125 grama maslaca
· 100 grama secera
· 2 jaja
· 150 grama brasna
· 2 zlice kakaa
· 1 ravna zlicica sode bikarbone
· 180 ml cvrstog jogurta
· 1 zlica marmelade od kajsija

krema od limuna
· 2 manja jaja
· 100 grama secera
· 50 grama maslaca
· 1 limun/ sok i ribana korica
· 100 ml tucenog slatkog vrhnja
· 3 lista zelatine

krema od cokolade
· 250 grama tamne cokolade
· 150 ml slatkog vrhnja


· 50 grama maslaca
· 150 ml tucenog slatkog vrhnja
· 1 slag-fix

Priprema
Biskvit
Pjenasto izraditi maslac i secer, dodati jaja i miksati da dobijete gustu kremu.
Pomijesati suhe sastojke i dodavati ih naizmjenice sa jogurtom i zlicom marmelade.
Peci u limu velicine 30×40 cm.
Ohladiti biskvit i isjeci ga u tri jednake trake.
Krema od limuna
Na pari sa zicom mjesati jaja, secer, sok i koricu od limuna i maslac, dok se ne pocne zgusnjavati u kremu. To ide dosta brzo.
Skinuti sa pare i dodati zelatinu koja je bila namocena u hladnoj vodi.
Kremu uz mijesanje ohladiti dok ne pocne lagano zelirati, ali ne smije biti skroz zelatinasta, jer se nece sjediniti sa vrhnjem u glatku kremu. Ostale bi grudvice.
Njezno umijesati tuceno slatko vrhnje.


Krema od cokolade
Zakuhati 150 ml slatkog vrhnja. Skinuti sa temperature i dodati na kockice iskidanu cokoladu.
Mijesati dok se cokolada ne rastopi.
Kad se krema pocne zgusnjavati odvojiti 2 vrhom pune zlice i pomijesati sa maslacem. Ta masa ce vam sluziti za preljev
U ostatak ohladjene kreme dodati 150 ml tucenog slatkog vrhnja koji ste izmiksali sa slag-fixom.
Postupak slaganja kolaca
Na tacnu staviti jednu traku biskvita. Na to podijeliti polovinu cokoladne kreme. Na kremu metnuti drugu traku biskvita. Na njega namazati limun kremu. Na tu kremu dolazi treca traka i druga polovina cokoladne kreme.
Dio kreme u koji ste stavili maslac malo samo ugrijati i preliti preko zadnjeg sloja kreme.
PS:
Za tortu od 26 cm: Biskvit: 1,5 mjera, krema: dupla mjera.
A kolicina sastojaka koja je navedena u receptu dostatna je za jednu tortu promjera 18-20 cm.
coolinarika.com

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE:

  • CRNI KOLAČ. GOTOV ZA 20 MINUTA!Jednostavan, brz, jeftin jednostavno savršen kolač.Kolač je fenomenalan, tako sočan.SastojciBiskvit:· 3 kom bjelanjka · 12 žlica šećera· 7 žlica ulja … Saznaj više
  • “Obavezna” rožata.Prekrasno i izuzetno ukusno.Sastojci:-8 cijelih jaja-4 žumanjka-35 dkg šećera-žlicu ruma-2 vanilin šećera-1 l mlijekaPriprema:U posudi u kojoj ćete ku… Saznaj više
  • VANIMILKY ŠNITEPredivan kolač, jednostavan za pripremu, a za papanje fantazija!SASTOJCIKore2X 3 bjelanjka/snijeg 4 velike žlice šećera 3 žumanjka 3 velike žlice oštr… Saznaj više
  • JOGURT KOCKE ZA 30 MINUTAJako brze kockice, brzo se prave, a jako ukusne…SASTOJCIZa kocke (casa od 2 dl.)• 2 case secera• 3 case brasna• 1/2 case ulja• 3 case jogurta• 2 ravne… Saznaj više
  • Praško čudo!Predivan recept kao i kolac .BROJ JEDAN U MOJOJ PORODICISastojciTijesto:1 cijelo jaje150 g šećera1 žličica sode bikarbone50 g margarina2 žlice mlijeka… Saznaj više
  • Baklava sa višnjama i orasimaSastojci1/2kg tankih kora za pitu400g višanja100g oraha50g šećera100g plazma keksaprašak za pecivokisela vodauljepreliv500g šećera(adsbygoogle = windo… Saznaj više
  • RUŽINE KOCKEJednostavno za napraviti, dobar kolač.SASTOJCIBiskvit• 4 kom jaja• 4 žlice šećera• 8 žlica skuhane jake crne kave• 10 dag mljevenih orha• 15 dag brašn… Saznaj više
  • DOMAĆE KOCKE. BRZE I JEDNOSTAVNE ZA SVAKI DAN.Ovo je jedan od onih brzih i jednostavnih kolača za svaki dan,ništa spektakularno,ali zaista super ukusan,mekan i aromatičan kolač....Super brze i sup… Saznaj više
  • KARAMEL BAJADERAKolač koji se uvijek na tacni prvi primjeti...kolač koji odmah svakog osvoji! Recepat koji svi traže.SastojciPrvi dio:250 gr šećera u prahu2 jaja100 g… Saznaj više
  • KOLAC SA PRELIVOM.MEKAN I SOCAN, IZDASAN I JEFTIN A BRZINSKI.SASTOJCI:• 3 sole sola 150ml.jogurta• 3 soljebrasna• 3 soljesecera• 1soljaulja• 3 kasikekakao(adsbygoogle =… Saznaj više