CHOCO JOGOBELLA



Mmmmmmm ... izmamila sam uzdahe svojih najmilijih. A to je najbitnije!

SASTOJCI
čokoladne biskvitne kore
• 2x 5 velikih jaja
• 2x 6 žlica smeđeg šećera
• 2x 5 žlica oštrog brašna
• 2x 1 žlica škrobnog brašna (gussnela)
• 2x 3 žlice kakao praha
• 2x 1 paketić praška za pecivo
• 2x 1 čajna žličica arome čokolade ili (vanilije)
• 2x 180 ml suncokretova ulja
• 2x prstohvat soli

Jogobella krema
• 500 ml vrhnja za šlag
• 500 ml čvrstog jogurta
• 400 ml soka od jagoda
• 100 ml votke ili Martinija
• 500 g svježih jagoda


• 150 g šećera u prahu
• 25 g mljevene želatine + 10 žlica vode
• malo soka od jagode

PRIPREMA
1. Za biskvitne kore istući čvrst snijeg od bjelanjaka s dodatkom soli (snijeg mora biti toliko čvrst da se može rezati nožem, zato ga miksajte odpočetka najvećom brzinom da bi što više zraka ušlo u snijeg, i on bio rahliji).
2. Istući žumanjke sa šećerom, dodati ulje, esenciju čokolade, prosijano brašno s gussnelom, kakao prahom i praškom za pecivo te izmiksati najvećom brzinom. Smjesa mora biti toliko gusta i ljepljiva da se može odvojiti od zdjele.
3. Zatim najmanjom brzinom umiksati čvrsti snijeg u smjesu i rasporediti je u najveći lim za pečenje (koji dobijete sa pećnicom) obložen pek-papirom.
4. Prvih 10 minuta peći na 160 stupnjeva, zatim pojačati temperaturu na 175 stupnjeva i peći od 13-15 minuta (ovisi o jačini pećnice).
5. Postupak ponoviti sa drugim biskvitom…... dakle, ispeći 2 velika biskvita sa ukupno 10 jaja (količinu


kreme i biskvita možete prepoloviti ako nemate velike proždrljivce doma).
6. Za kremu želatinu pripremiti prema uputama na vrećici (pomiješati je sa hladnom vodom i ostaviti desetak minuta da nabubri), zatim otopiti i još VRUĆU uliti u izmiksan jogurt sa sokom od jagoda, votkom (ili Martinijem) i šećerom u prahu.
7. Čvrsto istući slatko vrhnje i umiksati u smjesu s jogurtom…. jagode prerezati po pola i ubaciti u smjesu, još malo izmiksati.
8. Jedan biskvit smo ostavili u dubljem limu za pečenje – dakle, na njega uliti smjesu i staviti u hladnjak na 1 sat da očvrsne.
9. Drugi biskvit odvojiti od pek papira i sa donje strane lagano premazati kistom namočenim u sok od jagoda i položiti na očvrsnuti kolač te lagano pritisnuti.
10. Ostaviti još neko vrijeme u hladnjaku…. rezati na kocke i uživati.
11. Po želji preliti sosom od jagoda…. ili čokoladnim umakom/glazurom.

Posluživanje
Ovo su moji univerzalni čokoladni biskviti – koristim ih za sve kolače, jer se tope u ustima i ima bezbroj mogućnosti kombiniranja krema i nadjeva…. koristim ih i za rolade. Obavezno se peku u velikim tepsijama, tako da budu visoki točno 1 cm. Kad se odvajaju od pek papira, nema nikakve muke…. lagano ih rukom primite i oni će se sami odvojiti – neće pucati niti se ljepiti.
coolinarika.com