Ovaj kolač obavezno pravim za razna slavlja, praznike i sl. Jednostavan je za napraviti, a dosta je izdašan ... za ljubitelje kremastih kolača, a oni koji to nisu da ih zavole
Pravi naziv za ovaj kolac.
Sastojci
biskvit I
5 kom bjelanaca
5 kašika šećera
50 g kakaa
2 kašike brašna
biskvit II
5 kom bjelanaca
5 kašika šećera
100 g mljevenih oraha
2 kašike brašna
fil
10 kom žumanaca
10 kašika šećera
6 kašika brašna
5 dl mlijeka
250 g margarina
1 kom vanilin šećer bourbon
i još
3 lista oblatne
Priprema
1. Bjelanca umutiti mikserom, dodati šećer i mutiti da se šećer istopi. Pomiješati orahe i
brašno i kašikom umiješati u bjelanca.
2. U pleh staviti list oblatne sa ravnom stranom nadolje. Premazati oblatnu i peći 15 min.
na 200 C.
3. Na isti način ispeći i drugi biskvit.
4. Žumanca i brašno razmutiti sa malo hladnog mlijeka, ostatak mlijeka i šećer staviti da
prokuva pa sipati žumanca i miješati žicom za mućenje dok se ne zgusne. Ostaviti da se
ohladi.
5. Umutiti margarin pa dodati prethodno umućenu kremu od žumanaca. Mutiti da se masa
sjedini.
6. Biskvit sa kakaom premazati sa 1/2 fila. staviti biskvit sa orasima pa premazati drugom
polovinom fila, preko fila treći list oblatne.
7. Ostaviti da se ohladi, najbolje preko noći.
Posluživanje
I ne brinite se ako se oblatne malo deformišu prilikom pečenja, samo se premažu,
slože,pritisnu nekim lakšim predmetom, kad malo omekane izravnaju se ...
coolinarika.com