NAJBOLJI POPEČCI OD TIKVICA + OSVJEŽAVAJUĆI UMAK.



Inače ovakvu smjesu od piva radim kad poham karfiol pa mi se činilo da bi i ovo mogla biti dobra kombinacija - i nisam se prevarila.
Popečci od tikvica + umak

Sastojci
2 tikvice (srednje veličine)
2,5 dl piva (stavila sam karlovačko:-))
2 jaja
1 žlica ulja
malo vegete
glatko brašno

Umak:
2 dl ocjeđenog soka od tikvica
2 dl mlijeka


1 žlica glatkog brašna
1 žličica ulja
malo vegete i nasjeckanog vlasca (može i sušeni)

Priprema
1.
Tikvice naribamo na krupnije trakice, posolimo i ostavimo da malo odstoje da puste svoj sok te dobro ocijedimo, a sok još procjedimo i sačuvamo za umak.
2.
U posudi razmutimo 2 jaja, žlicu ulja, dodamo pivo i malo vegete (ne treba puno jer su tikvice bile osoljene da ne bi bilo preslano) te dodajemo brašno miješajući dok ne dobijemo gušću smjesu.
Dodamo naribane i ocjeđene tikvice te dobro promješamo sve zajedno. Po potrebi možemo dodati još brašna jer tikvice malo razrijede smjesu.
3.
U zagrijano ulje na tavi stavljamo žlicom hrpice smjese i pržimo oko 5 minuta s jedne pa isto toliko i


sa druge strane dok ne dobiju lijepu boju.
Vadimo ih na kuhinjski papir da upiju višak masnoće.
4.
Bilo mi je žao baciti onaj lijepi zeleni sok od tikvica pa sam ga iskoristila za vrlo jednostavan umak koji sam napravila tako da sam sve, desno navedene sastojke za umak, izmješala i skuhala i ispalo je dobro (kao bešamel samo ima ljepšu boju:-))
5.
Još da napomenem da treba pripaziti sa vegetom jer je i sok slan pa najbolje probati (sve ovisi zapravo koliko ste osolili tikvice)
coolinarika.com