SARMA. MALO BRŽA OD UOBIČAJNIH!



Sarma... na ovaj nacin je priprema moja mama... tako je i ja pripremam i super mi je! :)

SASTOJCI
500 g fasiranog mesa
200 g rize
1 glavica crnog luka i kasika putera,
1 glavica kiselog kupusa
1jaje
začini: vegeta, so, crni biber, aleva paprika, persun, 1 kasika ulja

Zaprska
1 kasika putera
1 kasika brasna


200 ml paradajza (tecnog)
200 ml vode
zacini: so, vegeta, biber,bosiljak, persuna ....

PRIPREMA

U tavi sa kasikom putera istopljenog dodati isjeckanu glavicu crnog luka. Pa dodati opranu rizu da se sve zajedno proprzi dok riza bude staklenaste boje.
U vanglu sa fasiranim mesom i ostalim sastojcima dodati preprzenu rizu i luk ,pa umjesati sve zajedno i kasiku ulja. Pripremiti listove kupusa ..odvojiti jedan po jedan list kupusa pa filovati sarme .
Motati ih lijepo da se ne bi kasnije rasturile. Redati gotove sarme u posudi i nekoliko parcica suhog mesa. Preliti ih vodom poklopiti poklopcem i staviti u pecnicu da se krckaju 3-4 saata na nizoj temeperaturi 140°
Pri kraju kad budu gotove


napraviti zaprsku
U tavu staviti kasiku putera i kasiku brasna da se proprzi .Zatim dodati paradajz i vodu i ostale zacine malo prokuhati.
Izvaditi posudu sa sarmama iz pecnice pa preliti sa zaprskom. Vratiti posudu u pecnicu jos nekih 20 minuta da krcka .
coolinarika.com