ŠAMPITA. JEDNOSTAVNO I BRZO, SVEGA IDE PO 6.



Ova danas je maksuzija za mog svekra. A ne da je voli, nego je baš vooooliii

SASTOJCI
6 kom jaja
6 kašika šećera
6 kašika mlijeka
6 kašika ulja
6 kašika brašna
1/2 kesice praška za pecivo

ZA AGDU
24 kašike šećera
200 ml vode

PRIPREMA
Odvojiti žumanca od bjelanaca. Bjelance stavite u veću posudu, jer će se kasnije dodavanjem agde povećati volumen.
Žumanca dobro umutiti sa šećerom, dodati 6 kašika mlijeka, pa mutiti, pa 6 ulja, pa mutiti, pa na


kraju brašno sa praškom za pecivo i sve dobro izjednačiti.
Pleh podmazati uljem i istresti masu i staviti da se peče. Peći nekih 10-15 minuta, vidjećete po boji patišpanje.
Dok se ovo peče u šerpu stavite 24 supene kašike šećera i 200 ml vode. Stavite na vatru da prokuha, promiješajte par puta.
Dok čekate da agda prokuha (a i patišpanja se još uvijek peče) mutite bjelanca. Moraju biti dobro umućena, kad izvrnete zdjelu naopako, ne smije da ispadne.
Za to vrijeme patišpanja dobija svoju lijepu boju.

Čim agda provri, neka vri još 2-3 minute, ne više i odmah je onako vruću polako sipajte u zdjelu sa umućenim bjelancima, ne prestajući mutiti. Mikser nek radi na najjačoj brzini, cijelo vrijeme miješajte dok se sve to ne izjednači.
Izvadite patišpanju iz rerne, i ovo lagano prelijte po površini, ravnomjerno rasporedite i malo
zagladite gornju površinu. Vratite još malo u rernu, da se zapeče. Nekih 2-3 minute.


Savjet više – Bjelanca morate zaista dobro umutiti, mutite svo vrijeme dok se peče patišpanja. I isto tako mutite što više kad dodate agdu.
Ukoliko mislite da će se pojesti taj dan (ako imate goste i sl.) pravite je ovako, ali ako će vam stajati dan-dva, onda na kraju u bjelanca dodajte 2-3 kapi limuna, tek toliko da se ne ušećeri.

Posluživanje
Eh sad dodajem komentar. Merium je pravila, kod nje je patišpanja suha, nije upila onaj šećer (agdu) iz bjelanceta.
Sačekala je da se ohladi patišpanja, pa na to dodala ovo umućeno bjelance. Tako ćete izbjeći efekat mokre patišpanje ako se nekom tako svidja.
Po receptu vruće bjelance ide direktno na vruću patišpanju (zato se i tako brzo napravi jer nema čekanja ni praznog hoda), ali eto ako neko voli da “suhlje”, nek ovako proba.
coolinarika.com
hotgamecritics.blogspot.com

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE:

  • ZACIN KOLAČ.Jos jeden kolac sa ukusom medenjaka…..SASTOJCITjesto250 g brasna250 g secera u prahu250 ml mleka2 kasike pekmez od sljiva(adsbygoogle = window.adsbygo… Saznaj više
  • KOCKE OD PIŠKOTA.Kocke,stangle...sta god, nije ni vazno...  Vazno je samo da su mnoooogo dobre i svima preporucujem da ih probaju. Jednostavne su za napraviti i j… Saznaj više
  • SUNČEVE PJEGE! ZAISTA EKSPLOZIJA OKUSA.Očaravajuće, ime mu stvarno odgovara, zaista eksplozija okusa, a izgledom me oborio kao rijetko koji kolač do sada. Savršeno.SASTOJCIPRVI BISKVIT7 bje… Saznaj više
  • KATA.Ovaj kolač ide od svatova do nove godine. Baš je i jednostavan i nekako elegantan, a po ukusu je baš taman ni suh ni kremast.SASTOJCIKore• 700 grama b… Saznaj više
  • BABY BAKLAVE.Ovo su najmanje, najlepse, najukusnije i najsimpaticnije baklave koje sam jela. Toliko su malene i ukusne da kada ih jednom napravite, uvek ce biti na… Saznaj više
  • KOŠNICE KAROLINA KOLAČ.Definitivno jedan od najfinijih i najposebnijih recepata. Ono što ga odlikuje je fantastičan užitak u okusu i izled.SASTOJCIPrhko tijesto:500 grama gl… Saznaj više
  • TORTA-KOLAC S TRESNJAMA I GRIZOM.Ovo je starinski recept. Brzo se radi, jako je ukusan i socan jer mu tu svijezinu daje kiselo vrhnje, tresnje i griz.Ako volite, izvolite.Sastojci400g… Saznaj više
  • TULUMBE.Ovo je tradicionalni bosanski kolač. Najbolji starinski recept koji će vas oduševiti.SASTOJCITIJESTO4dcl vode1 filđan ulja25dkg brašna5 jajaAGDA80 dkg… Saznaj više
  • BIJELI KOLAC.Lijep i lagan kolac,a ima ga kad je puno gostiju upitanju:) Uvijerite se :)SASTOJCI• 1 l mlijeka• 500 g secera• 4 kesice zelatina• 20 kas vode• 1 l sl… Saznaj više
  • Berry pita.PREDIVNA PITA OD MALINA (JAGODA, KUPINA, VIŠANJA...)Kolac je lagan i ukusan. Jednostavno a fino i lijepo izgleda.SASTOJCITijesto300 grama brasna2… Saznaj više