Oblik ustipaka okus peksimeta nemasni,brzi i ukusni
Sastojci
1/2 kg brasna
prasak za pecivo,
oko 430 gr cvrstog jogurta(koristila sam
veliko pakovanje od 850gr
i upotrebila otprilike polovinu)
2 jaja...
so
ulje za przenje
Priprema
1.
Umutiti pjenjacom jaja,jogurt,so i prasak za pecivo.
Zatim dodati brasno i kuhacom formirati tijesto,koje treba da je gusto i malo “gnjecavo” te ga dodatno jos malo izraditi mixerom(spiralnim nastavcima za tijesto)
2.
U manjoj serpici zagrijati malo vise ulja(da ustipci plivaju)
Cajnom kasikom vaditi peksimetice (ustipke) i prziti u vrucem ulju(na srednjoj temparaturi okrecuci ih
povremeno dok ne dobiju finu zlacanu boju)
Prze se dosta brzo i ne upijaju masnocu
3.
Odlicni uz sir,jogurt,suhomesnato...i casu hladnog piva ili vina...
coolinarika.com