NAJBOLJI KROASANI (KIFLICE).



AKO KAO JA NEMATE POJMA KAKO USPETI DA NAPRAVITE PREDIVNO PECIVO KOJIM CETE IZMAMITI SVE POHVALE I OSMEHE DEGUSTATORA, ONDA VAM TOPLO PREPORUCUJEM DA ISPROBATE OVAJ RECEPT.

Sastojci
1 kocka (=40gr.) svezeg kvasca
3 dl toplog mleka
4 jusne zlice kiselog mleka (ili cvrstog jogurta)
4 jusne zlice suncokretovog ulja
1 kom. jaje
4 jusne zlice (=50gr.) secera
1 jusna zlica (=25gr.) soli
oko 750gr. mekog brasna
250 gr. margarina

Priprema
1.
Ostavite margarin na sobnoj temperaturi i podelite ga na 8 jednakih delova.
U toplo mleko dodajte secer i kvasac i ostavite na toplom dok se sadrzaj ne zapeni malo.
2.
Sve sastojke osim brasna stavite u posudi za mesenje,promesajte ih varjacom i pocnite polako malo po malo da dodajete brasno i sve dok mozete mesajte varjacom, posle toga mesite testo rukom.Od


trenutka kada od testa oblikujete lepu loptu koja se ne lepi previse na prstima, mesite jos 10-15 minuta.Prekrijte posudu i ostavite da se testo udupla (u nezagrejanoj prostoriji,ja sam ga ostavila na skoro 1 sat).
3.
Testo podelite na 2 jednake lopte; svaku podelite na po 5 jednake loptice i od njih napravite korice (jufke) promera 20-tak cm.Cetiri od njih premazite margarinom i poslazite ih na ravni tanjur,a petu nepremazanu stavite preko njih,na vrh.Isto ponovite i sa drugom polovicom testa.Ostavite testo u frizideru na 10-20 minuta.
4.
Prevrnite prvu gomilicu od testa na radnu povrsinu i rastanjite je u koru (ja sam uspela napraviti koru promera 50-tak cm), ali ne brinite.Rastanjite koru onako kako znate i umete, ovo je recept gde testo "radi" za vas, neuspeh ne dolazi u obzir.
Izrezite trokute od testa i urolajte ih u kroasane. Po zelji mozete rezati i trakice koje cete spojiti u paru i malo ih uviti jedan oko drugog, kao sajlica.Postavite ih na plehu za pecenje,prekrijte tankom kuhinjskom krpom i ostavite da narastaju oko 40-tak minuta.Za to vreme zagrijte pecnicu na 220 stupnjeva.Kada postavite pleh u pecnici,smanjite temperaturu na 200; na toj temperaturi pecite 10-tak minuta, pa smanjite temperaturu na oko 160-180 stupnjeva.Ukupno vreme pecenja treba da bude 20-25 minuta.Za svaki slucaj testo prekrijte pek papirom, ako bas ne volite res


peceno (kao mi); 2 puta u toku pecenja premazite testo usoljenom vodom.Ponovo ih premazite i posle pecenja. Ja ih nisam prekrivala kako bi ostali hrskavi,bas kao pravi kupovni kroasani.
NAPOMENA: naravno, mozete ih premazati i na uobicajeni nacin kao sto pravite kiflice-umuceno jaje sa uljem; moji vise vole ovaj nacin sa slanom vodom.
Takodje,po vasoj zelji mozete dodati neki nadev- ja nisam dodavala nista, jer (opet) moji tako vole.:lol:

Posluživanje
Zakljucajte ulazna vrata i uzivajte sa svojima u ovom predivnom pecivu.Ako bas zelite svoj uzitak podeliti sa dragim prijateljima - povecajte kolicine sastojaka.
Od navedenih kolicina ja sam napravila 20-tak kroasana i jedan upleteni prutic.
!!!! Ukus ovih kroasana je malo slankast,ako zelite praviti slatku verziju, dovoljna je pola zlice soli.

NAPOMENA: Koleginica je isprobala i ovo: testo premazano margarinom ostavila je u frizideru preko 15 sati; kaze da su peciva bila jos bolja.
coolinarika.com

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE:

  • KIFLE SA SIROM I PILETINOMSASTOJCI• 500 gr pilecih prsa• 1 glavica luka• 3 kasike mladog sira• 3 kasike sirnog namaza (philadelphia ili slicno)• 1 kasika senfa• so• biberTijest… Saznaj više
  • ŽU ŽU SLANE KIFLICE. Sastojcitesto1 deci jogurta1 deci kisele pavlake1 deci mleka1 deci ulja(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2 kašikice šećera2 jaja40 g… Saznaj više
  • BRZE KIFLICE SA PAVLAKOMKiflice su divne, kao pahulje lagane!Sastojci600 g mekog brasna1 prasak za pecivo1 kasicica soli100 ml ulja1 casa kisele pavlake2oo ml toplog mleka1 k… Saznaj više
  • ONE HOUR ROLLSFantasticna peciva koja se kao sto sam naziv kaze naprave za 1 sat. Moja djeca ih obozavaju.Testo je naprosto savršeno! Baš onako pahuljasto mekano. M… Saznaj više
  • SUPER BRZI DORUČAK. PROBAJTE POJESTI SAMO PAR KOMADAMoze da se jede i uz slatko i uz slano.PeksimetiSastojci1/2l jogurta1 prašak za pecivo(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3 jajabrašno… Saznaj više
  • JEDNOSTAVNE KIFLE KOJE SE NE MESEPeciva obožavam i uvek kad naiđem na neki dobar recept volim da ga isprobam.....nikada nisam napravila lakše i lepše kifle i to koje se ne mese.Sastoj… Saznaj više
  • FRKANCI SA SIROMOdliči frkanci sa svježim siromSASTOJCI450 grama brašna30 grama svježeg kvasca30 grama šečera250 ml toplog mlijeka3 žumanjka(adsbygoogle = window.adsb… Saznaj više
  • SLANE SKOLJKESASTOJCI• 1/2 kocke kvasca• 1 ravna kašika soli• 1/2 kašičice šećera• 50 ml. ulja(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); • 200 ml. vode• 1… Saznaj više
  • PIROŠKEOVAJ DORUČAK ČESTO SPREMAM A DECI NIKAD DOSTASastojci kvas1 vrečica suhog kvasca1,5 dl toplog mlijekamala žličica šećeravelika žlica glatkog brašnatij… Saznaj više
  • Varaždinski klipići. Uspijevaju svaki put.Predivni, toliko su mekani, mirisni, ukusni …Sastojci600 gr oštrog brašna40 gr svježeg kvascamalo šećeramalo soli1/2 l mlakog mlijeka2 dl uljamalo ulj… Saznaj više