LIČKA PITA!



Jedan stari recept moje mame, dobiven u svatovima i od tada radimo taj divan i kako mama kaže izdašan kolač. Zaista ga ima količinski puno, a moji ga vole uz čaj i mlijeko …....
Ovaj recept za biskvit mi je osnova za sve obične svakidašnje kolače u koje samo znam ubaciti sezonsko voće i tako uvijek imam novi kolač na stolu.

Sastojci
BISKVITNO TIJESTO izraditi 2 x

3kom. jaja odvoji žutanjak + bijelanjak
2o dag. šećera
1/2 paketića limunove ili narančine korice
1 paketić vanilin šećer
20 dag. brašna-oštro
1/2 paketića prašak za pecivo
1 dl. mlijeka
1 dl. ulja
1-2 žlice kakaoa SAMO za tamni dio biskvita

KREMA (fila)
1/2 l. mlijeka
5 žlica brašna ili gussnel ili pola pola
25 dag. stolni margarin
20 dag. šećera


1 paketić vanilin šećera
po želji limunovog soka

Priprema
PRIPREMA BISKVITA
1.
žutanjke mješati sa šećerom dok smjesa ne postane „ pjenasta „
2.
Dodajte struganu limunovu ili narančinu koricu, te vanilin šećer
3.
Postepeno dodavajte brašno u koje ste umiješali 1/2 prašak za pecivo, kao i mlijeko i ulje ( ja to zajedno stavim u šalicu )
4.
Posebno istući čvrsti snijeg od bijelanjaka ( to napravim prvo i stavim na stranu , kako ne bih trebala prati metlice od miksera)
5.
lagano promiješajte u smjesu
6.
smjesu izlijte u tepsiju ( moja je 36×20 )obloženu papirom za pečenje
7.
Stavite u zagrijanu, ali ne prejako zagrijanu pećnicu !
8.
pecite na 180 C oko 30-ak min. provjerite čačkalicom !
9.
Još jednom ponovite isti postupak , samo se u smjesu dodaje kakao
10.
pečeno tijesto malo ohladite i


svaki dio režite na pola –vodoravno
11.
listove mažete kremom
KREMA ( fila )
12.
brašno se umuti sa malo mlačnog mlijeka koje se uzima od onih ½ l.( sistem kuhanja pudinga )
13.
kad mlijeko zakipi dodajte tu razmučenu smjesu i kratko prokuhajte da se zgusne, ostavite da se postepeno ohladi, povremeno promješajte
14.
ja odmah prebacim u drugu posudu , gdje ću i završiti kremu
15.
dobro izradite margarin, dok ne postane bijel i kremast
16.
dodajte štaub šećer i vanilin šećer
17.
po želji dodati limunovog soka
18.
izmješanu smjesu razdijelite u 3 dijela i premazujte kore
19.
redosljed boja je vaš izbor, a slaganje radite na nekoj većoj tacni i na kraju ozgora stavite nešto teže kako bi se sve dobro namjestilo.
20.
ozgora kolač posipajte šećerom u prahu ili po vašem izboru. Obično i ne treba , ali se meni gornja kora zaljepila za papir

Posluživanje
Kolač se može raditi dan ranije, a pogodan je i za zamrzavanje !
Od ove količine može se narezati na 60 šnita .
coolinarika.com