KREMASTI KOLAČ SA VIŠNJAMA



Božanstvena kombinacija prhkog testa i penastog fila sa kiselom pavlakom i višnjama. Osvežava kao cheesecake kad se ohladi. Dok je tek izvađena podseća na najlepši mousse. :D

Sastojci
· 450gbrašna
· 40 gšećera u prahu
· 5 žumanaca
· 225g maslaca(hladan i na kockice)
· 1,5 kašičicapraška za pecivo
· 1 kašikaruma
· 1 čepićvanila ekstrakta
· 3-5 kašikamleka

Kremasti fil:
· 5 belanaca sobne temperature
· 200 g šećera
· prstovat soli
· 1200g kisele pavlake 20 %m.m.
· sobne temperature


· 2 kesice d 38g vanila pudinga Dolcela
· 20 g gustina

I još:
300 g voća (višnje, maline, borovnice i sl)

Priprema
Kore:
Izmešajte sastojke u blenderu dok ne dobijete glatku kuglu testa. Također možete mesiti testo rukom - staviti maslac, dodajte brašno i prašak, naseckajte nožem. Dodajte preostale sastojke i mesiti brzo da se dobije glatko testo. Podelite testo na dva jednaka dela, umotajte u foliju i staviti u zamrzivač na oko tri sata, ili duže (testo se može napraviti nekoliko dana ranije i zamrznuti).
Kremasti fil:
Svi sastojci da su sobne temperature. U posudu mikserom umutite u čvrst šaum belanca s prstohvatom soli. Zatim dodavati kašiku po kašiku šećera uz stalno mućenje. Treba postati čvrst i sjajan šlag. Posebno izmešajte puding i gustin u mali deo kisele pavlake i pomešajte sa ostatkom kisele pavlake, mešati žicom ručno dok se ne izjednači i bez grudvica. Lagano sa špatulom dodati šaum od belanaca iz tri puta puding-pavlaka mešavini.

NE OTVARATI RERNU U TOKU PEČENJA PRVIH 45 min.
Pleh dimenzije 35 x 20 cm obložiti papirom za pečenje. Polovinu testa iz zamrzivača izrendati na najvećoj veličini i postaviti na dno kalupa. Pritisnuti testo. Staviti krem i poravnati. Staviti višnje po vrhu i izrendati ostatak testa po vrhu.
Peći na 170 ° C ako je ventilator pećnica ili 10 steneni više ako je grejač gore dole oko 50 - 60 minuta. Da se


ohladi u pećnici koja je malo odškrinuta. Zatim na sobnoj temperaturi pa u frižideru nekoliko sati najbolje preko noći. Pospite šećeom u prahu. Ja nisam to po želji.
Uživajte :)

NAPOMENA:
* Za koru prvo sve dodate a na kraju rum pa mleko dodajete po 1 kašiku
* Možete prvo ispeći 1 deo kore oko 20 min na 170 C pa ohladiti do sobne temperature staviti krem i ostatak kore.
* Koru sam prvo izrednadala pa rukom rasporedila za oba sloja i donju sam pritisnula da se izjednači
* Donja kora se može držati u frižideru 30 minuta i razviti oklagijom na veličinu pleha, drugu polovinu držite u zamrzivaču dok prvi deo ako želite ispečete 20 tak min na 170 C ostavite da se ohladi, fil se brzo pravi ali je bolje narendati 2 koru
* Koristila sam buorbon vanila puding Dolcela koji je odličan ako nemate može i od obične vanile
Posluživanje
Poslužite sa svojim najboljim društvom uz kaficu, posle ručka, kod mene čak je i kao doručak poslužila.
coolinarika.com

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE:

  • Trobojni kolačFil s višnjama, vanilija, šlag, keksi… Treba li se još što dodati?Sastojci0,5 kg višanja7 dcl vode17 žlica šećera12 žlica grisa1 l mlijeka2 pudinga va… Saznaj više
  • Portugalski kolač s narančamaSastojciZa tijesto:4 jaja125 g šećera1 vrećica vanilin šećera2 žličice naribane narančine kore100 g brašna4 žlice mlačne vodemasnoća za namašćivanje k… Saznaj više
  • KOLAČ SA MJERAMA NA ŠOLJICE. PRAVO ČUDO OD JEDNOG JAJETA! SastojciZa biskvit1 jaje1 šalica 2 dl šećera1 šalica 2 dl mljevenih oraha1 šalica 2 dl mlijeka1 šalica 2 dl glatkog brašna 5501 dl ulja1/2 vrečice p… Saznaj više
  • Extra lady cherry.Odličan za sve ljubitelje voćnih slastica.SastojciZA PODLOGU OD KEKSA;cca-250g. petit beurre keksa /s okusom maslacasok od višanja za namakanjeZA NADJ… Saznaj više
  • Lagani kolac sa breskvama Fini kolac koji je jako ukusan, brzo se napravi i sto je navaznije na ovim vrucinama nema upotrebe pecnice.Sastojci400 g piskota (od 400 g meni je ost… Saznaj više
  • Ledeno osvježenjeIzuzetno fin i osvježavajući desert koji redovno pravim kad su ovakve vrućine koji želim podijeliti sa vama.Sastojci3 dc vrhnje za šlag50 g ribane čok… Saznaj više
  • Fantastična pita od jabukaStarinska, jednostavna a tako puna okusa, domaćinska. Najviše volim ove starinske kolače.Mamina pita od jabukaSastojciZa prhko tijesto:1 šalica masti1… Saznaj više
  • Ljetni kolač iz stare tekiceUz razno sezonsko voće ide i ovaj vrlo jednostavan kolač.Sastojci1 kg breskvi ili drugog sezonskog voća2 jaja1 čaša (2 dl) šećera1 čaša (2d dl) jogurt… Saznaj više
  • Brze gurabijeFini kolačići, tope se u ustima. Baš jednostavno, sa malo sastojaka. Divan i brz receptić.Sastojci2 komada jaja3 šoljice šećera2 šoljice ulj… Saznaj više
  • GurabijePrefini kolačići, mnogima omiljena poslastica.SastojciPotrebno je:200 ml kiselog mlijeka200 ml topljenog maslaca400 gr secera3 komada jaja1 pakovanje … Saznaj više