GRIZ KOCKE. BOLJE I OD LEDENIH KOCKI.


SVI IH VOLE JER SU BOLJE I OD LEDENIH KOCKI.

Sastojci
Za tijesto je potrebno:
7 komada bjelanjaka
5 komada žumanjaka
10 kašika šećera
1 kesica vanilin šećera
1 kesica peci praška
3 kašike kakaoa
4 kašike brašna
6 kašika mlake vode

Za kremu je potrebno:
1 litra mlijeka
200 gr griza
100 gr margarina ili maslaca
2 komada žumanjaka
2 kašike šećera
4 kesice vanilin šećera
100 gr sitnog šećera


Glazura:
100 gr čokolade za kuhanje
3 kašike ulja
100 ml mlijeka

Priprema
Tijesto:
1.
Razdvojiti bjelance od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg (dodati malo soli radi dodatne čvrstoće).
Kada ste umutili bjelance polako dodati šećer i mutiti dok se ne istopi tj. dok 



snijeg ne postane staklast.
2.
U umućene bjelanke dodati jedno po jedno žumanjce ( 5 komada) muteći najmanjom brzinom.
3.
U umućenu smjesu dodati mlaku vodu i vanilin šećer. Iskjučiti mikser i dalje mutiti špatulom ili drvenom kašikom da se ne bi smjesa slegla tj. izgubila mjehuriće.
4.
Sjediniti brašno,kakao i prašak za pecivo i dodati lagano smjesi muteći špatulom dok se ne sjedini.
5.
Smjesu peći u okruglu ili četvrtasti pleh obložen sa pek papirom ili premazan sa uljem i posut brašnom da se ne lijepi.
6.
Peći na 180 stepeni oko 20-25 minuta zavisno od pećnice. Kad je pečeno, izvaditi iz pećnice i ohladiti. Radi mekoće kolača zaliti sa 100 ml mlijeka i šećera.

Fil:
1.
Mlijeko staviti da provri a za to vrijeme umutiti sa malo mlijeka griz i vanilin šećer. Kad mlijeko provri umutiti griz (napraviti smjesu kao kad puding pravite). Ostaviti da se hladi.
2.
Kad se smjesa prohladila dodati maslac ili margarin i mješati dok se ne istopi. U fil umješati i šećer a ako volite slađe, dodajte još malo.
3.
Umutiti 2 žumanjca sa dvije kašike šećera na pari dok se ne počne smjesa zgrušnjavati. Smjesi od žumanjaka 



dodati polako smjesu od griza lagano muteći mikserom pazeći da se dobro umuti. Ostaviti da se ohladi pa onda preliti preko kore.

Glazura:
1.
Otopiti na pari čokoladu, dodati mlijeko i ulje i kada se sve sjedini, maknuti sa vatre, malo ohladiti i preliti preko kolača.
Ledene kocke staviti u zamrzivač da se ohladi

Posluživanje
Najbolje da se konzumira tek sutra. Javite utiske najmlađih kritičara.
coolinarika.com

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE:

  • KOLAČ OD ORAHA.Odličan kolač. Recept je star i mnogo puta isproban!SastojciKora:5 jaja5 kašika šećera5 kašika brašna5 kašika mljevenih oraha1 kesica praška za pecivo… Saznaj više
  • JOG JAG (JOGURT JAGODE).Jog - Jag Jogurt, šlag, jagode kombinacija iz snova. Brzo, jednostavno i jako ukusno!! možete ga napravit i kao tortu.Sastojcitijesto3 jaja3 žlice šeć… Saznaj više
  • RISUS.Savršeni kolač za sve prigode! 5+.SASTOJCITamni biskvit• 5 bjelanjaka• 15 dag šećera• 15 dag mljevenih prženih lješnjaka• 3 rebra tamne čokolade ( od … Saznaj više
  • FOR HER.Kolač izgleda odlično.Sastojci10 bjelanjaka250 g šećera300 g oraha ( ili pečenih oguljenih lješnjaka )3 žlice brašna1 prašak za pecivoKrema10 žumanjak… Saznaj više
  • NANIN KOLAC.Ništa lepše nego bakini kolači.SASTOJCIZa testo300 gmasti2jajeta1 kesicapraška za pecivo2 kesicevanilin šecera100 mlmleka300 gšecera850 gbrašnapo potr… Saznaj više
  • JUTARNJA ROSA "MORNING DEW".Savršenstvo bez mane.Sastojci200 gr. margarin1 šolja šečera (250 ml šolja)3 jaja + bjelanak koji ostane od kuglica2 šolje brašna250 ml. kiselog vrhnja… Saznaj više
  • KOKOS KOLAČ! Ako želite brzi, filovani kolač onda je to ovaj kolač, sigurno ima recept za njega, evo moje verzije.Sastojcibiskvit4 žumanjka8-10 žlica šećera1 dcl m… Saznaj više
  • KREM PITA.Nikada ne pecem koru za krem pitu, vec stavljam keks. Ovako je mnogo brze.SASTOJCI• oko 200 gr.keksa• 1 litar mleka• 3 pudinga vanile• 10 kasika secer… Saznaj više
  • SNJEŽNE KOCKE.Ovaj recept je toliko dobar i jednostavan,a ukus je toliko lagan.Pripremite obavezno za porodicu, a idealne su i kada vam dolaze gosti.SASTOJCI:1 lita… Saznaj više
  • LEDENE KOCKE OD BRESAKA.Pravi kolačić, bez pečenja…kombinacija želea od bresaka, slatkog i kiselog vrhnja….slatko osvježenje ….Sastojcižele od bresaka1 litar vode10 žlica šeć… Saznaj više