Sastojci
meso po izboru
zreli kajmak(mladi se brže topi i ima slabiji ukus)
jaja
prezla
oštro brašno
so
biber
Priprema
1.
Za karađorđevu šniclu podjednako je ispravno ako se koristi i junetina i svinjetina.Naj bolje bi bilo koristiti file kao naj mekše meso koje se brzo peče ali je dovoljno dobro i meso buta koje je odmašćeno i sa kog su odklonjene sve
žilice.Savršeno bi bilo da nabavite velike šnicle i da se sve umota u jednom komadu ali ako to nije moguće tu su čačkalice da pomognu da se rolovano meso koje je u komadima lepo učvrsti.Šniclu dobro izlupamo batom za meso,da bude što tanj a obratite pažnju da vam ivice budu još tanje da bi se lepše slepile.Što je deblja šnicla to postoji veća verovatnoća da će meso prilikom prženja unutar rolata ostati sirovo.Zato meso mora biti maksimalno tanko i po mogućnosti što pravilnijeg oblika.
2.
Meso blago posolimo(u zavisnosti od slanosti kajmaka) i pospemo krupnim sveže mlevenim biberom pa bogato napunimo starim kajmakom.
3.
Meso zatim uvijemo kao palačinku naguravajući krajeve ka unutra da fil ne bi iscureo tokom pečenja.Ukoliko niste sigurni da je sve savršeno čvrsto ojačajte sa čačkalicama.
4.
Rolat zatim uvaljamo u brašno ( ja koristim oštro mada mislim da ono ne pravi veliku razliku pa koristite vrstu po volji)
5.
Brašnasti rolat zatim uvaljamo u jaja koja smo ulupali sa prstohvatom soli.
6.
Nakon jaja rolat uvaljamo u prezlu (krušne mrvice).Ukoliko volite deblju koricu kod paniranja ponovite još jednom postupak bez brašna, tj. nakon valjanja u prezlu ponovo vratite rolat u jaja pa opet u prezlu.
7.
Meso pržimo u što više ulja na srednje jakom plamenu.Ukoliko ga pečete na jakom plamenu panaža će brzo poprimiti boju a meso će ostati sirovo a ukoliko jako smanjite plamen panaža će
polako poprimiti boju a meso će previše upiti ulje i punjenje će iscuriti.Zato srednja jačina plamena , rolat pržimo sa svih strana dok ne poprimi zlatno-smeđu boju.Gotov rolat ocedimo pažljivo od ulja i odložimo na nekoliko slojeva papirnog ubrusa.
8.
Prilog naravno spremate po želji i ukusu po starom i originalnom receptu Karađorđeva šnicla se preliva tartar sosom uz dodatak kriški limuna.Meni je lično sama šnicla ukusna i veoma kalorična pa ne dodajem tako jak sos nego blanširano povrće i pečeni krompir.
coolinarika.com